Jaarrekening 2019

Programma's

Duurzame leefomgeving

Duurzame leefomgeving

Mensen wonen, werken, leren, ontwikkelen en ontspannen in een omgeving die levensloopbestendig is. Daarbij gaan wij verantwoord om met middelen.

Het nieuwe college benoemt in haar collegeprogramma enkele grote maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld de vraag naar meer nieuwe (passende) woningen, onmisbare aanpassingen voor klimaatbestendigheid en het verduurzamen van onze energievoorziening. De bijbehorende opgaven vragen een gedegen voorbereidingstijd. Het gaat om het ontwikkelen van woningbouw op plekken die deel gaan uitmaken van de Ruimtelijke Koers Houten.

Wonen
Voor wat betreft Wonen hebben we in 2019 minder woningen gerealiseerd dan geraamd (133 woningen i.p.v. 225). In 2019 is vol ingezet om zoveel mogelijk woningen te ontwikkelen volgens de afgesproken lijnen van de Woonvisie en het Programma Ruimte. De verwachting was dat de locaties Citadel (120 woningen) en Hofspoor (37 woningen) in geheel zouden worden opgeleverd in 2019. In werkelijkheid zijn dat 42 woningen. Het restant (ongeveer 100 woningen) wordt opgeleverd voorjaar 2020. De projectontwikkeling is vergevorderd - en deels al in uitvoering - voor de grotere plannen (Eikenhout, Hofdstad III, Wegwijzer - Den Oord en Hofstad IVb). Oplevering hiervan wordt de komende jaren verwacht. Tevens is het proces rond de Ruimtelijke Koers bezig. Zolang besluitvorming daarover niet is afgerond kunnen bepaalde woningbouwinitiatieven niet verder worden opgepakt. Daarnaast hebben uitgebreide participatieprocedures en personeelstekorten in de bouwsector tot vertraging geleid.
We zien een omslag in het soort woningen dat wordt gebouwd. Steeds meer gelijkvloers voor senioren en starters dan het bouwen van eengezinswoningen. Dit is het resultaat van de ingezette koers om meer passende woningen te bouwen. . In 2019 zijn er geen sociale huurwoningen opgeleverd. Er staan projecten op stapel voor o.a. zo'n 250 sociale huurwoningen, maar de oplevering daarvan zal plaatsvinden vanaf 2020.

Stand van zaken Woonvisie:
Woonvisie loopt van 2016 – 2025: in 10 jaar tijd 1.800 woningen bouwen
Dat is gemiddeld 180 woningen per jaar.
2016/2017/2018:      766 woningen opgeleverd
2019:          133 woningen opgeleverd
2016 t/m 2019 totaal:   899 woningen opgeleverd  (tussenstand na vier jaar)

Prognose was: 180 woningen per jaar. In vier jaar geeft dat 4 X 180 = 720 woningen
Tussenstand na vier jaar: 899 – 720 = + 179 woningen!

Woningtype en doelgroepen
De 133 woningen geleverd in 2019, zijn als volgt onderverdeeld:
55 ééngezinswoningen (koop)
78 meergezinswoningen (vrije sector huur)
0 midden huur/sociale huur
Deze woningen zijn geschikt voor starters, gezinnen en ouderen.
De 133 woningen bestaan uit 91 nieuwbouwwoningen en 42 transformatiewoningen.

Commerciële voorzieningen en horeca
De leegstand in het centrum is voor het eerst sinds een aantal jaren weer toegenomen. Dit ondanks de herinrichting van winkelcentrum Het Rond en het openbaar gebied. Faillissementen van landelijke ketens leidden tot sluiting van filialen. Bij veel andere middelgrote gemeenten doen zich dezelfde ontwikkelingen voor. In 2019 hebben we samen met betrokkenen hard gewerkt aan een compact, toekomstbestendig en vitaal centrum. Deze uitgangspunten passen goed binnen de Ruimtelijke Koers. Het aantal horecavestigingen neemt recent (in de loop van 2019) weer toe.

Leefomgeving
Het aanzicht van de leefomgeving is in 2019 op peil gebleven. Maar liefst 99% van het 'groen en water' voldoet aan de gestelde kwaliteitsnorm. Dit tot grote waardering van veel inwoners! De verlichting wordt steeds duurzamer (LED) . We hebben dit bereikt met een goede uitvoerende partij die ook kritisch eigen toezicht houdt. Maar ook inwoners voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van hun eigen leefomgeving. Veel inwoners zijn actief met opruimen van afval . Daarbij vervult de gemeente steeds meer een ondersteunende rol.

Gebiedsontwikkeling
De ingevoerde werkwijze van 'uitnodigingsplanologie' levert steeds meer ideeën op van inwoners, bedrijven en instellingen. Vooral uit de buitengebieden hebben we veel ideeën gekregen. Deze hebben we beoordeeld en in veel gevallen tot uitvoering gebracht. De afgelopen jaren is op tal van manieren geprobeerd agrarische structuurversterking te bevorderen op het Eiland van Schalkwijk. Om de doelen uit de structuurvisie voor Eiland van Schalkwijk te mogelijk te maken, zijn er in 2019 intentieovereenkomsten aangegaan met twee agrarische bedrijven op het eiland. Hierdoor komt onder andere een locatie beschikbaar voor de huisvesting van een woon- en dagbestedingslocatie voor jong volwassenen met een verstandelijke handicap. In samenspraak met de provincie, Nieuwegein, HDSR en Rijkswaterstaat is in 2019 hard gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst voor een gebiedsgerichte aanpak in het zuidwestelijke deel van het Eiland van Schalkwijk. Deze gebiedsgerichte aanpak hangt samen met de Lekdijkversterking, de herontwikkeling van Fort Honswijk, de intensivering van recreatiegebied ’t Waal en enkele andere overheid gestuurde ontwikkelingen die inhoudelijk én planning technisch met elkaar samenhangen.
We zien de vraag naar bedrijfsterreinen toenemen. In 2019 hebben we diverse kavels op het Werklandschap De Meerpaal verkocht.

Duurzaamheid en energietransitie
In dit kader is een grote beslissing genomen met de besluitvorming rond het windpark Goyerbrug en zijn de eerste twee vergunningen afgegeven voor de eerste zonneparken in Houten.
Daarnaast hebben we veel (voorbereidende) inzet gepleegd op:

  • het Energieplan Houten,
  • de Regionale Energiestrategie en
  • (voorbereidingen voor) de Transitievisie Warmte.

In 2019 hebben wij de Houtense inwoners ondersteund bij het verduurzamen van hun woning. Via de regionale samenwerking U-THUIS kunnen zij terecht bij jouwhuisslimmer.nl. Dit jaar is daar de module 'Mijn huis slimmer' aan toegevoegd, waarin bezoekers een eigen woningprofiel kunnen maken. Ook de groeiende groep lokale energie/-organisaties en -vrijwilligers helpen Houtenaren te verduurzamen.
De gemeente heeft deze groepen in 2019 ondersteund met (project)subsidie en praktische hulp, zoals communicatie en vergaderruimte.
In 2019 is ook het water-/en rioleringsplan 2020-2023vastgesteld. Dit plan draagt bij aan het 'klimaatproof' maken van Houten 2040.

Landschap en recreatie
Regionaal en lokaal hebben we ingezet op marketing en het beleefbaar maken en promoten van het landschap. Door mee te denken en werken aan wandelroutes (zoals wandelroutenetwerk Kromme Rijn, Toeristisch Overstap Punt Laagraven) en diverse projecten (o.a. Verhalen van de Kromme Rijnstreek, Visit Utrecht Region). Ook hebben we samen met partners in de regio voor de komende periode afspraken gemaakt over het beheer van de bestaande regionale recreatiegebieden, die niet in beheer zijn van het recreatieschap, zoals Nieuw Wulven.

Cultuurhistorie en archeologie
We zorgen dat we zoveel mogelijk aan de 'voorkant' van projecten meedenken. We adviseren hoe we de aanwezige waarden kunnen behouden. Waar mogelijk maken we deze waarden ook zichtbaar en beleefbaar voor publiek. Deze waarden kunnen zo bijdragen aan het collectief historisch bewustzijn van de Houtenaar en de Houtense identiteit.

ga terug