Jaarrekening 2019

Doelstellingen

Doelstelling 2: Een krachtige participatiesamenleving door verantwoordelijkheid te delen en door burgerkracht te bevorderen

Doelstelling 2

Een krachtige participatiesamenleving met gedeelde verantwoordelijkheid.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2016

2017

2018

2019

2.1

% Inwoners dat vindt dat burgers en organisaties voldoende ruimte krijgen om ideeën en initiatieven te realiseren*

Monitor Sociale Kracht

46%

43%

47%

51%

52%

2.2

Cijfer waarmee inwoners en organisaties de wijze waarderen waarop de gemeente hen betrekt en de samenwerking zoekt bij de totstandkoming en de uitvoering van beleid**

Monitor Sociale Kracht

X

X

6,8

7,5

6,8

2.3

% Inwoners dat bereid is zich te zetten voor leefbaarheid in de buurt***

Monitor Sociale Kracht

82%

89%

84%

91%

86%

* Gemiddelde realisatie bij Nederlandse gemeenten  in 2018: 35%

** Gemiddelde in 2018: 6,0

*** Gemiddelde in 2018: 80%

Betrokkenheid verbonden partijen
Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • In overleg met enkele vertegenwoordigers van de raad en een deskundige inwoner hebben we gewerkt aan de totstandkoming van de samenlevingsagenda. We hebben deze eind 2019 op hoofdlijnen aan de raad gepresenteerd. De samenlevingsagenda is een overzicht van thema’s en opgaven én een werkwijze. De opgaven dienen een breed Houtens maatschappelijk doel. Ze lenen zich voor gedeelde verantwoordelijkheid. We werken samen met 'de samenleving': inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers. Daarbij zijn de betrokken partijen gelijkwaardig en hebben ieder een eigen rol. Zij zijn daadwerkelijk verantwoordelijk voor bepaalde onderdelen van het beleid of de uitvoering daarvan.

De samenlevingsagenda bouwt voort op en hangt samen met burgerparticipatie, uitnodigingsplanologie, inwonersinitiatieven, wijkwethouderschap en de in 2019 door de raad ingestelde stimuleringsprijs Samenspeltalent. Het Energieplan is tot stand gekomen en wordt uitgevoerd volgens de werkwijze van de samenlevingsagenda . Ook bij het Lokaal Sportakkoord wordt gewerkt volgens de samenlevingsagenda.

  • Maatschappelijke (inwoners)initiatieven, experimenten en pilotprojecten, hebben we aangemoedigd en ondersteund. Daarbij hebben we onder andere met de Krachtfabriek en Van Houten&co, inspiratiebijeenkomsten georganiseerd voor het project Sterke Buurten over communitybuilding en crowdfunding. Ook hebben we samen met maatschappelijke partners en inwonersinitiatieven een startbijeenkomst georganiseerd, wat heeft geleid tot een verkenning van gezamenlijke ambities en een bijpassend huisvestingsconcept. Verder hebben we nieuwe initiatieven op weg geholpen, zoals de Tuin der Tuinen en Krachtig Plus Houten. Over dit alles communiceerden we regelmatig samen met maatschappelijke partners via onder andere de sociale media. Op onze portal www.houten.nl hielden we ruimte voor Hulpwijzer Houten, Sociaal Team Houten en VVV Kromme Rijnstreek.
  • De subsidieregeling Ons Fonds (voor initiatieven ter bevordering van de leefbaarheid en sociale samenhang) is in 2018 vereenvoudigd. Zowel vanuit dat fonds als vanuit het initiatievenbudget hebben we in 2019 financiële ondersteuning geboden aan initiatieven vanuit de samenleving.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving prestatie 2019

Voortgang

Toelichting

2.1

3

Het college legt alle (uit het collegeprogramma voortvloeiende) complexe projecten met grote impact voor inwoners voorafgaand aan een participatietraject via een startnotitie voor aan de raad.

2.2

1

De totstandkoming van de samenlevingsagenda is in ontwikkeling. Er wordt ook al gedeeltelijk gewerkt volgens de samenlevingsagenda, maar we zijn er nog niet. En de raad moet nog nader betrokken worden.

Er wordt gewerkt aan een samenlevingsagenda, waarin per opdracht/opgave in ieder geval de (maatschappelijke) partners, ieders verantwoordelijkheid en een planning zijn opgenomen.

ga terug