Jaarrekening 2019

Doelstellingen

Doelstelling 1: Houtenaren zijn zich bewust van de invloed die zij zelf kunnen hebben op hun gezondheid én handelen daarnaar

Doelstelling 1

Houtenaren hebben een gezonde leefstijl, zijn zich bewust van de invloed die zij kunnen hebben op hun gezondheid en worden gestimuleerd om deze verantwoordelijkheid zelf te nemen waardoor ze beter toegerust zijn om de uitdagingen van het leven te hanteren en daar zelf de regie over te voeren.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2016

2017

2018

2019

1.1

Mate van eenzaamheid*

Monitor Sociale Kracht

8,2

8,3

8,4

8,3

8,6

1.2

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 2-3 jarigen (%)**

GGDrU

7%

7%

7%

7%

nnb

1.3

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 5-6 jarigen (%)**

GGDrU

6%

6%

6%

5%

nnb

1.4

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 10-11 jarigen (%)**

GGDrU

10%

10%

nnb

8%

nnb

1.5

Inwoners met overgewicht inclusief obesitas: 13-14 jarigen (%)**

GGDrU

10%

11%

10%

8%

nnb

1.6

Inwoners die (bijna) geen problemen ervaren met zijn psychische gezondheid (%)

Monitor Sociale Kracht

87%

86%

86%

84%

88%

1.7

Inwoners die (bijna) geen problemen ervaren met zijn lichamelijke gezondheid (%)

Monitor Sociale Kracht

79%

78%

78%

77%

77%

* Hoe hoger het getal (1-10), hoe minder eenzaamheid.

** De overgewichtcijfers over een rapportagejaar betreffen het gemiddelde percentage over twee schooljaren. Voorbeeld: de percentages voor 2017 betreffen de gemiddelde percentages over schooljaren 2016-2017 en 2017-2018

Betrokkenheid verbonden partijen
Verbonden partij GGDrU
De GGDrU levert een bijdrage aan het bevorderen van een gezonde bevolking door middel van onderzoek, advies en ondersteuning. In samenwerking met gemeenten werkt de GGDrU aan thema’s als alcohol, drugs, roken, weerbaarheid, overgewicht, bewegen, voeding, seksuele ontwikkeling, eenzaamheid en depressie. Samen met andere partijen zoals gezondheidszorgorganisaties, scholen en sportorganisaties, investeert de GGDrU in preventie. Op basis van de onderzoeken die de GGDrU uitvoert, geeft de GGDrU richting aan het vormen van beleid binnen de gemeente op diverse vlakken. Houten richt zich bijvoorbeeld op de thema’s psychosociale gezondheid, gezond gewicht en bewegen en preventie ten aanzien van het gebruik van genotmiddelen.  De GGDrU brengt de gezondheidssituatie van wijken en buurten in kaart en adviseert gemeenten over een effectieve integrale aanpak. Daarnaast coördineert de GGDrU preventieprogramma’s en –projecten, legt verbindingen tussen partijen op het terrein van gezondheidsbevordering en adviseert en ondersteunt scholen.

In 2019 is voor de monitor jeugd (12-18 jaar) de schriftelijke uitvraag gedaan; voor de zomer van 2020 komen de resultaten beschikbaar. Tevens zijn voorbereidingen getroffen voor een nieuwe monitor jong volwassenen (16-25 jaar). Afgelopen schooljaar is tevens een monitoronderzoek uitgevoerd naar de gezondheid en leefstijl van kinderen van groep 7.
Het GGiD heeft in 2019 vertraging opgelopen, in 2020 wordt de oplevering verwacht. De extra kosten die hiermee gemoeid zijn worden binnen het bestaande financieel kader en de begroting van de GGD opgelost.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

We hebben samen met ketenpartners gewerkt aan het propageren van een gezonde leefstijl. Zo stelden we begin 2019 een nieuw plan van aanpak JOGG op. In 2019 is verder vooral geïnvesteerd in het stimuleren van sport en bewegen van kwetsbare groepen.

  • Samen met de regio is het sportaanbod voor inwoners met een beperking vergroot
  • Het aanbod voor valpreventie is uitgebreid.
  • Er is een overzicht met al het sport- en beweegaanbod voor ouderen in Houten opgesteld en gedeeld met onder andere de huisartsen en het Sociaal Team zodat zij inwoners daarover kunnen informeren.
  • In oktober 2019 zijn veel activiteiten georganiseerd in de seniorenfit maand.
  • Sportmix is ontwikkeld waarbij kinderen met autisme en hun trainer begeleiding krijgen waardoor ze bij een reguliere sportvereniging kunnen aansluiten.

We hebben onder leiding van het Trimbos-instituut gesprekken gevoerd met de Horeca over hoe om te gaan met klanten die teveel alcohol hebben gedronken. Er zijn gastheergesprekken gevoerd over schenkbeleid met sportverenigingen en het convenant Alcohol met de sportverenigingen is geëvalueerd. En er zijn samen met de GGDrU en Shine ouderavonden georganiseerd over opvoeding en genotmiddelen.

We hebben in 2019 gewerkt aan het verbeteren van het signaleren en het ondersteunen van kwetsbare inwoners al dan niet vanuit de programmalijn 'Voorkomen is beter'. In 2019 is besloten om te stoppen met preventief Huisbezoek 75+ om te kunnen experimenteren met mogelijk effectievere manieren om kwetsbare inwoners te bereiken. Zo is ingezet op Portiekgesprekken in het centrum en het multidisciplinair cultuurproject ‘De Vlinder’. Bovendien is de mogelijkheid verkend om laagdrempelig invulling te geven aan zingeving en geestelijke verzorging en is de werkgroep Welzijn & Ouderen in de kleine kernen ondersteund.

In 2019 zijn er vanuit OnsFonds 40 inwonersinitiatieven ondersteund en vanuit Sterke Buurten. Veel van deze initiatieven dragen bij aan het sociale cement van wijken en buurten waardoor inwoners meer oog hebben voor kwetsbare buurtgenoten.

Met het uitbreiden van mobiliteits-alternatieven hebben we in 2019 een bijdrage geleverd aan het tegengaan van eenzaamheid. Omdat er in 2019 een tweede electrocar is gaan rijden, konden twee maal zoveel ritten worden gereden; in totaal zijn ongeveer 9.000 ritten gereden in 2019. Ook de activiteiten van FC Utrecht Maatschappelijk vergroot de maatschappelijke participatie van kwetsbare ouderen.

En voor zowel kwetsbare ouderen die thuis (blijven) wonen als ouderen die van verblijf terugkeren naar huis zijn de gemaakte samenwerkingsafspraken geïmplementeerd. Er wordt intensiever samengewerkt tussen zorg, welzijn en lokaal team o.a. via een multidisciplinair overleg bij de huisarts, het gebruik van een gezamenlijke app (VIP-calculus) en een gezamenlijk zorgplan.

We hebben de hulpwijzer Houten structureel gepromoot via de lichtkrant en bij professionals, waardoor inwoners steeds beter weten waar zij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. En door scholing van vrijwilligers, samenwerking tussen welzijn, sport en zorg én door het groeiend aantal bewonersinitiatieven slagen we er steeds beter in om inwoners vroegtijdig te bereiken. De bijeenkomsten van 'Houten werkt samen', de kenniscafé's van het CJG en de bijeenkomsten die ten behoeve van de Sociale Koers zijn georganiseerd, hebben eraan bijgedragen dat professionals elkaar beter weten te vinden.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2016

2017

2018

2019

1.1

Verwijzing van EMC (eerstelijns medische centra) naar welzijnsconsulent (Welzijn voor Elkaar)

van Houten&Co

124

110

105

130

93

1

Doel

Verklaring van afwijking

1.1

In 2019 is het aantal verwijzingen weliswaar gedaald maar ook complexer geworden. Hierdoor kost een verwijzing gemiddeld meer tijd. We gaan in gesprek me de medische centra om deze trend beter te begrijpen en waar mogelijk bij te sturen.

Doel

Omschrijving prestatie 2019

Voortgang

Toelichting

1.1

3

We hebben zicht op het watergebruik van de tappunten via de waternota; ze worden goed gebruikt.Op de drie winkel/horeca gebieden - waar veel inwoners komen - staat een watertappunt.

In kaart hebben of de watertappunten die er staan goed gebruikt worden en dus op de juiste plek staan.

1.2

3

2 Trainingen aanbieden aan vrijwilligers in zorg en welzijn in het signaleren van kwetsbaarheid.

1.3

3

Baliemedewerkers en medewerkers van het Sociaal Team zijn getraind

Ten minste 2 trainingen aanbieden aan vrijwilligers en/of professionals zoals baliemedewerkers, winkelpersoneel of hulpverleners om de kennis over dementie en hoe hiermee om te gaan te vergroten.

1.4

3

Ten minste 5 bedrijven ondersteunen de Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) aanpak op beleidsmatig of operationeel niveau door het bieden van menskracht, middelen: materialen of geld en /of expertise op het terrein van communicatie, marketing, onderzoek etc.

1.5

3

In samenwerking met Zorg in Houten, Zorgspectrum, Sportpunt en van Houten&co zorgen dat minimaal 2 maal per jaar een preventieve in balanstraining start waarbij toeleiding naar regulier beweegaanbod het doel is (follow-up DuurSaam).

ga terug